Hampir separuh pelanggan di Malaysia tidak faham semua elemen di dalam urus niaga pembiayaan kenderaan mereka

CIMB Bank di kedudukan teratas Kepuasan Pelanggan dalam Kaji Selidik Pembiayaan Kenderaan Pengguna J.D. Power yang pertama

KUALA LUMPUR, Malaysia: 25 April 2017 — Hampir separuh (43%) daripada pembeli kereta baharu di Malaysia tidak memahami sepenuhnya terma-terma produk pembiayaan kenderaan mereka, menurut laporan sulung Kaji Selidik Pembiayaan Kenderaan Pengguna J.D. Power 2017SM Malaysia.

Kaji selidik itu menyukat kepuasan pelanggan terhadap pembiaya kewangan automotif mereka dengan menilai enam faktor utama (daripada segi kepentingan): interaksi, penyertaan, penyediaan bil & pembayaran; perjanjian pembiayaan; asal permulaan; dan penasihat kewangan.

“Dengan kurang separuh daripada pelanggan pembiayaan kenderaan yang mendakwa aturan kewangan sebenarnya memenuhi kehendak mereka, jelas terdapat keperluan untuk industri agar menjadi lebih tertumpu kepada pelanggan,’’ kata Anthony Chiam, peneraju amalan industri perkhidmatan di J.D. Power. “Pembiayaan kenderaan adalah komitmen berjangka panjang dan adalah amat penting bahawa kakitangan pengedar memperuntukkan masa yang secukupnya untuk menerangkan dengan jelas mengenai perkhidmatan, terma-terma dan bayaran yang berkaitan kepada setiap pelanggan.”

Tahap kepuasan semasa proses pembelian berbeza besar antara pelanggan yang permohonan mereka dikendali oleh perunding kewangan berbanding penjual kenderaan. Pada sekala 1,000 mata, perunding kewangan memiliki markah purata 777, berbanding purata penjual kenderaan sebanyak 735.

Dalam kalangan pelanggan yang memilik produk pembiayaan kenderaan Islam, lebih daripada 30% mengatakan ‘pasti akan’ menggunakan penyedia pembiayaan yang sama untuk pembelian mereka yang seterusnya, berbanding 22% dalam kalangan pelanggan yang membeli produk pembiayaan kenderaan konvensional.

“Industri pembiayaan Islam Malaysia telah tumbuh dengan pesat sejak 30 tahun lalu,’’ kata Chiam.  “Tahap kepuasan pelanggan yang lebih tinggi dari dalam pembiayaan kenderaan Islam menekankan pengembangan yang memberangsangkan dan berterusan dalam industri.’’

Berikut adalah penemuan tambahan daripada kaji selidik berkenaan:

• Kepuasan lebih tinggi mendorong kesetiaan: Di negara yang secara purata memiliki dua kereta setiap isi rumah, 55% pelanggan gembira dengan pengalaman mereka (markah kepuasan keseluruhan ialah 852 atau lebih tinggi) menyatakan mereka ‘’pasti akan’’ menggunakan penyedian sama bagi produk pembiayaan kenderaan mereka yang seterusnya, berbanding dengan hanya 5% yang tidak puas hati (650 atau lebih rendah)

• Produk pembiayaan kenderaan Islam: Kepuasan keseluruhan adalah lebih tinggi dalam kalangan pengguna yang membeli produk sedemikian berbanding mereka yang membeli produk pembiayaan kenderaan konvensional (masing-masingnya 758 vs 744)

• Syarikat kewangan vs. Pengurus pembiayaan: Hampir satu per tiga (32%) pembeli kenderaan baharu yang membeli produk kewangan secara terus daripada syarikat kewangan adalah lebih berpuas hati berbanding yang membeli menerusi pengurus untuk mengatur pembiayaan (masing-masingnya 759 vs 742).

Kedudukan dalam Kaji Selidik

CIMB Bank berada di tangga teratas dengan markah keseluruhan kepuasan 772. CIMB Bank mencatat prestasi tertinggi atas seluruh enam faktor.

Maybank berada di tangga kedua (759), mencatat prestasi baik di dalam faktor penyertaan dan penyediaan bil & pembayaran. AM Bank berada di tangga ketiga (757), mencatat prestasi baik di dalam faktor penasihat kewangan.

Kaji selidik Pembiayaan Kenderaan Pengguna Malaysia 2017 adalah berdasarkan maklum balas daripada 2,683 pembeli kenderaan baharu yang membiayai kenderaan mereka di dalam tempoh 12 bulan lalu. Kaji selidik ini dijalankan pada Januari-Mac 2017.

Menghubungi Perantara Media

Aisling Carty; J.D. Power; Singapura; 65-6733 8980; aisling.carty@jdpower.com.sg

Geno Effler; J.D. Power; Costa Mesa, California, USA; 001-714-621-6224; media.relations@jdpa.com

Mengenai J.D. Power di rantau Asia Pasifik

J.D. Power memiliki pejabat di Tokyo, Singapura, Beijing, Shanghai, Malaysia dan Bangkok yang melaksanakan kaji selidik kepuasaan pelanggan dan menyediakan perkhidmatan perundingan di dalam industri automotif, teknologi maklumat dan kewangan di rantau Asia Pasifik. Secara bersama, enam pejabat itu membawa bahasa kepuasan pelanggan dan perniagaan di Australia, China, India, Indonesia, Jepun, Malaysia, Filipina, Taiwan, Thailand dan Vietnam. Maklumat mengenai J.D. Power dan produk-produknya boleh diakses menerusi internet di www.asean-oceania.jdpower.com.

Mengenai J.D. Power dan Peraturan Pengiklanan/Promosi www.jdpower.com/about-us/press-release-info

Kaji Selidik Pembiayaan Kenderaan Pengguna Malaysia 2017